Treceți la conținutul principal

În vremurile noastre...| 2 |





📌📌📌

1.Bebelusul poate fi scos afară încă de când se ajunge acasă. Nu trebuie așteptată molifta, botezul etc. 


2. S-a demonstrat faptul ca cea mai sigura metodă de transport în autoturism a bebelușului este scoica. 

În scoică nu trebuiesc puse pături, bebelușul nu trebuie îmbrăcat foarte gros, nu combinezon, nu geaca. Astfel încât centurile sa fie prinse cum trebuie și sa fie bebelușul în siguranță.Nu se recomandă ca bebe să petreacă mai mult de 3 ore în scoică. 


3.Caciula nu este necesară în casă, iar purtarea ei poate crește riscul de hipertermie. 
Doctorul spune " dacă noi nu purtam în casă căciulă, și nici nu o suportăm pe cap după baie, atunci nici bebelușul nu trebuie sa poarte căciula în casă" 


4.Inca din primele zile, unghiile bebelusului se taie. 
Se mai pot folosi mănuși pentru nou născuți. 


5. Pentru ingrijirea bebelusilor se recomandă folosirea produse dermatocosmetice (Bioderma, Mustela, Klorane, La Roche Posay), nu cosmetice(Nivea, Dove, Jonson's baby).


6.Vara, caruciorul nu se acopera cu paturi, museline si alte materiale. S-a demonstrat faptul ca prin aceste metode, toată căldura se adună în interiorul căruciorului. 


7.Nu se oferă apă unui nou născut. Ea poate suprasolicita rinichii. 

 Laptele matern sau formula de lapte sunt suficiente pana la inceperea diversificării ( recomandată de OMS la 6 luni, se începe mai devreme doar la indicația medicului ) !
Laptele ține și de foame și de sete. 


8.Nu se ofera ceai(doar in scop terapeutic). 
El impiedica absorbtia de fier in organism. 


9. După vaccinare nu se recomandă antitermicele preventive. 
Iar indicația " după vaccin nu se face baie copilului" este falsă. 
Peste locul vaccinării se aplică doar o compresa rece doar dacă este cazul. 


10 .In cazul constipatiei nu apelati la stimularea cu termometrul(puteti provoca fisuri anale ). 
Nu sunt indicate nici supozitoarele, în plus, se poate obișnui cu ele. 




11. Temperatura bebelusilor se masoara rectal  și nu se scad grade ! Se intervine corespunzator dupa 38.5 și la sfatul medicului. 




12.Pentru orice eruptii cutanate mai deosebite consultati imediat medicul, mai ales in cazul sugarilor. 

O poza cu niste bubite, ce par de țânțar, ce par alergie la material sau la detergent pentru unele mamici, poate sa fie o boala a copilariei sau ceva mult mai serios!



13. Este necasara spalarea pe dinti, inca de la primul dinte apărut. 
Exista pasta de dinti speciala  fara fluor! Există degetar . 




14. Bebelusii băieți nu se decaloteaza! 
Acest lucru se face la indicatia medicului în cazul fimozei (medic chirurg, nu pediatru. Căci unii pediatrii recomandă decalotarea, fapt ce nu este ok ) 

Penisul nou-nascutului trebuie doar să urineze. 
Nu se decaloteaza forțat . 
Daca ati inceput decalotarea, continuati, altfel poate aparea  fimoza cicatriceala!


15. Laptele matern se bea, nu se picura in ochi!
 Niciun oftalmolog nu recomanda. 



16. Nu este recomandata folosirea premergatorului! Majoritatea ortopezilor nu il recomanda, creste riscul displaziei de sold si poate intarzia mersul! Se recomandă antepremergator. 
Dacă totuși doriți sa folosiți premergător, este indicat ca bebelușul să-l folosească din momentul în casă se trage singur de pat și se ridica singur în picioare. 




17. Sistemul de purtare al bebelușului trebuie sa fie un sistem ergonomic. 



18. " dacă razi copilul în cap, ii crește dupaia părul mai des" - fals! Numarul de foliculi capilari cu care ne nastem nu se schimba! 

19. Nu trebuie să ne îngrijoram în legătură cu dinții. Nu exista copil fără dinți. Unii se nasc deja cu un dinte- doi, alții erup pe la 5-7 luni, alții erup chiar și după împlinirea vârstei de un an. 


20. Aveti voie sa faceti baie nou-nascutului chiar daca nu i-a căzut buricul. Însă este indicat sa nu udați acea zona. Trebuie ținută cât mai uscată și curata. 


21. Bebelușii nu se pun forțat în fund, rezemat de perne, scaune, fotolii. El va sta în fund atunci când vă fi pregătit. Unii stau la 5 luni, unii la 8 luni. 
Însă dacă după vârsta de 9 luni nu sta în fund nesustinut, consultați un medic. 




22. "Lasă bebelușul să plângă, i se dezvolta vocea /plămânii." - fals. E doar un mit. Bebelușii nu trebuiesc lăsați să plângă 




23. Nu se acoperă gura copilului cu fularul. El este folosit pentru gât 

Gura emana aer cald, in contact cu aerul rece de afara fularul se va umezi. Iar umezeala va atrage bacteriile și virușii 




24. " îl trage curentul" - fals. Nu există așa ceva. Deschideți geamul în cameră, aerul trebuie aerisit. 




25.  infasatul necorespunzator poate creste riscul displaziei de șold, în loc să ajute. Atenție și la diferențele dintre " a infasa" - " a lega". 
Infasatul se mai practica noaptea, doar în partea de sus a corpului bebelușului, pentru a nu se agită cu mâinile și speria în timpul somnului. Deci fără legatul /Infasatul picioarelor 




26. Apa pentru baia bebelusului nu se incearca cu cotul. Mai ales în primele luni de viață, se folosește întotdeauna un termometru pentru a potrivi apa. 



27. Urechile bebelușului nu se curăță cu Bețișoare.  Pediatrul spune " o ureche care secreta ceară, înseamnă o ureche sănătoasă" 

Se șterge urechea cu colțul prosopului, doar pavilionul auricular. 

28. Bebelușul nu plânge pentru ca își cere botezul. Este doar o vorbă. 

29. Nu se țin bebelușii vara, sub soarele puternic, la orele de vârf 
La mare se folosește protecție adecvată, cremă spf 50+ și hidratare intensă. 

30.Fontanela nu se închide la toți bebelușii în același timp. 

31. Administram vitamine și suplimente alimentare doar la indicația medicului, în urma unor analize efectuate. 

32. Sarcina se calculează pe săptămâni și trimestre. 
Nu încercați sa transformați săptămânile în luni 

33. Fiecare bebeluș este diferit. 
Se dezvolta diferit ( înălțime, greutate, abilități motorii, abilitățile senzoriale) 

34. Bebelușii nu au nevoie de pernă! 
Capul se tine pe plan drept, la nivelul cu corpul sau pe plan înclinat în cazul bebeilor cu reflux gastro-esofagian. 

35. Apa plata nu se fierbe! 
Apa plata cea mai bună pentru laptele praf s-a dovedit a fi Bucovina și Aqua Carpatica. 
Apa de la robinet se fierbe și se răcește. 
Un termos este de ajutor. 

36. Bebelușii nu poftesc. Sunt doar curioși. 

37. Sucul de fructe nu este o bautură sănătoasă pentru copii. 
Prin stoarcere se pierd fibrele. 

38. La un bebeluș de 3-4 luni dacă salivează excesiv și își baga mâinile în gura , sunt semne perfect normale. 
Bebelușul salivează foarte mult, pregătindu-se pentru diversificare. 
Uneori dacă la acestea se adaugă stări de disconfort, plâns, agitație, smiorcaiala, țipete, refuzul de a mânca, rezulta posibiltatea durerilor dentare. 


Haideți sa creștem bebelușii după timpurile în care trăim, după anul în care s-au născut. 
Nu se mai cresc copiii cum se creșteau pe vremea bunicilor. 
Nici natura nu mai e la fel, nici aerul, nici alimentele, nici clima, totul este diferit, multe lucruri au avansat și evoluat.
 Iar pe lângă medici /doctori, există surse peste tot de informare, oricând oriunde.  

Postări populare de pe acest blog

Jurnal de sarcină | Săptămânile 20-30 | E băiat 👦🏻! ❤️

Săptămâna 20 Bebe are acum 26,7 cm și cântărește 360 de grame.  In aceasta saptamana copilul va inghiti mai mult, o practica utila pentru tubul lui digestiv. Varful uterului este acum la nivelul ombilicului.  Asteapta-te sa castigi aproape 250-500 de grame pe saptamana pana la sfarsitul sarcinii. Numarul de kilograme in plus ar putea fi mai mare sau mai mic in functie de greutatea ta inainte de a ramane insarcinata. Din punctul ăsta de vedere, sunt ok.  Am luat 2 kg în plus.  Sunt la mijlocul drumului.  De acum inainte, bebelusul va creste cu 1 centimetru pe saptamana. Da, e băiat! ❤️  Este așa cum ne-am dorit, este așa cum am simțit dar am ținut tăcere 🤫 ☺️.  Numele? L-am ales greu, am făcut liste peste liste cu favorite.  Am renunțat la câteva, am revenit și tot așa.  Mie-mi plăceau multe, asa ca ma tot răzgândeam.  Dar într-un final, am ales numele potrivit și perfect ❤️ am simțit ...

M-ai vrut, m-ai avut, m-ai pierdut!

M-ai avut, dar m-ai pierdut  Iți garantez că niciodată nu mă vei mai pierde... Pentru că nu poți pierde ceva ce nu mai ai ! Nu ai pierdut când te-am sunat și nu ai răspuns, nu ai pierdut când nu erai lângă mine și aveam nevoie de tine, nu ai pierdut când mă lăsai să găsesc singură răspunsuri la miile de întrebări pe care le aveam, nu ai pierdut atunci când lipsei de lângă mine în cele mai importante momente. Nu ai pierdut când mi-ai ignorat dorințele, nu ai pierdut când m-ai făcut să mă simt singură.. Ai pierdut încet, dar sigur. Ai pierdut de fiecare dată  când  ai devenit indiferent, rece, când nu te implicai, când ai devenit un străin, când ai devenit un oarecare. Ai pierdut când ai dezamăgit, când ai făcut promisiuni de care știai și tu ca nu te poți ține. Ai pierdut persoana care ți-a fost alături când îți era extrem de greu, ai pierdut persoana care ți-a iertat atâtea greșeli. Ai pierdut sinceritatea, frumusețea, pasiunea. A...

Tata,azi iti spun sa te odihnesti in pace, in loc sa-ti spun la multi ani ...

Azi era ziua lui,ziua ursului,ziua uriasului... A trecut mult timp de cand nu am mai scris aici pentru tine TATA...  Azi trebuia sa fii aici cu mine , sa radem , sa povestim , sa fumam o tigara amandoi  .  Azi in schimb sunt doar eu , singura , cu o tigara , cu multe amintiri , cu lacrimi in ochi si cu durere in suflet .  Azi ma doare sufletul mai mult ca niciodata , tata , si asta pentru ca nu esti , nu esti aici cu mine , si mi-e dor tata , mi-e atat de dor de tine si nu am cum sa inteleg de ce ai plecat , indiferent de boala , de varsta , de orice , nu ma intereseaza , nu vreau sa inteleg , nu vreau sa admit ca asa e mersul vietii , nu vreau sa cred ca viata asta e atata chin , atata Iad , atata ura , nu vreau !  Nu vreau sa inteleg pentru ca tu erai taticul meu si eu fata ta , nu vreau sa inteleg de ce pleaca oamenii buni si cei rai raman pe pamant . In ultimul timp,cel mai mult imi vin in minte mainile lui ,mainile muncite ...anumit...